Utrzymanie porządku w małym bistro

Bistro

(zdj. shutterstock)

Dobre bistro, tak jak restauracja, musi charakteryzować się smacznym jedzeniem, bo to właśnie smak serwowanych potraw powoduje, że chcemy wrócić w dane miejsce i poczuć smak ulubionej potrawy ponownie. Należy pamiętać o równie ważnych czynnikach podnoszących jakość naszego lokalu. Mamy tu na myśli szybką i dobrą obsługę, wystrój, atmosferę panującą w lokalu, ale przede wszystkim czystość.

Czystość – pierwszy aspekt oceny lokalu gastronomicznego

Pamiętajmy, że chociaż głównym celem wizyty klientów w każdej restauracji jest zjedzenie smakowitej potrawy to stan czystości restauracji widać już od samego wejścia. Zaniedbanie porządku może doprowadzić do tego że klient nie zagości w lokalu na tyle długo, żeby spróbować naszych specjałów. Złotym środkiem w utrzymywaniu czystości jest systematyczność. Regularne czyszczenie lokalu przez osoby za to odpowiedzialne prowadzi do zachowania odpowiedniej higieny, a co za tym idzie zadowolenia naszych klientów. Najlepszym systemem prowadzącym do utrzymania porządku jest podział sali jadalnej na rewiry. W tej zasadzie każdy kelner jest odpowiedzialny za swoją przestrzeń, a więc odpowiednie przygotowanie stolika do posiłku, czyli dokładne posprzątanie po poprzednich gościach.

Podział na rewiry i dyżury oraz stanowiska pracy

W przypadku restauracyjnych toalet, najlepszą metodą jest stworzenie dyżuru, w którym to każdy pracownik jest odpowiedzialny za to pomieszczenie w odpowiednim czasie. Do jego podstawowych prac zalicza się: przemycie podłogi, odkażenie klamek oraz kurków w umywalce, uzupełnienie mydła, papieru oraz ręczników papierowych.

W kuchni, a więc w sercu naszego bistro, każdy pracownik powinien być odpowiedzialny za utrzymanie czystości na swoim stanowisku pracy.  

Każe restauracja powinna być w całości przygotowana i posprzątana przed godziną otwarcia. Porządki bieżące powinny być wykonywane regularnie podczas godzin otwarcia lokalu, generalne czyszczenie odbywa się pod koniec pracy, natomiast przed otwarciem powinno dopracowywać się ostatnie szczegóły takie, jak np. przetarcie stolików. Preparatem, który można polecić do utrzymania czystości w sali konsumpcyjnej jest Clinex Blink. Jest to uniwersalny preparat do czyszczenia wszelkich powierzchni zmywalnych odpornych na działanie wody. Duża ilość alkoholu sprawia, że myta powierzchnia szybko wysycha, nie pozostawiając smug ani zacieków. Nadaje czyszczonej powierzchni delikatny połysk, pozostawiając przyjemny zapach. Preparat ten nadaje się do ręcznego mycia posadzki, a także przy odpowiednim zalecanym stężeniu do przemywania stolików przed przyjęciem nowych klientów.

Podobna zasada działa w kuchni. Osoba, która jest odpowiedzialna za zamknięcie kuchni musi dopilnować, aby przekazać czyste stanowisko pracy swojemu zmiennikowi. Do czyszczenia kuchni zaleca się stosowanie specjalistycznych środków dedykowanych do gastronomii. Środki takie, dzięki większej zawartości substancji aktywnych, pozwalają na oszczędniejsze utrzymywanie czystości. Nowoczesne składniki dodatkowo wybłyszczają oraz zabezpieczają powierzchnię przed ponownym zabrudzeniem, sprawiając że proces kolejnego mycia jest dużo łatwiejszy.

Płyn do mycia naczyń – must have w każdej kuchni

Podstawowym preparatem w każdej kuchni jest płyn do mycia naczyń. Polecanym, ze względu na swoje właściwości odtłuszczające oraz na wysoką ekonomiczność, jest Clinex Handwash. Dzięki wysokim zdolnościom do emulgowania tłuszczów skutecznie usuwa wszelkiego typu zabrudzenia, zarówno w ciepłej, jak i zimnej wodzie. W kuchni należy przede wszystkim skupić się na tłustych zabrudzeniach, bo to one przeważają na większości powierzchni. Preparatem, który skutecznie usunie tłuste zanieczyszczenia, a przy tym jest bezpieczny dla każdego materiału, jest Clinex Fast Gast. Doskonale rozpuszcza stare zanieczyszczenia olejowo-tłuszczowe pochodzenia zwierzęcego, roślinnego i wielowarstwowe powłoki brudu. Mówiąc o czystości w kuchni, nie możemy zapomnieć o dezynfekcji powierzchni mających kontakt z żywnością. Idealnym rozwiązaniem w tym przypadku jest Clinex DEZOFast. Jest to zasadowy preparat na bazie trzeciorzędowej alkiloaminy o działaniu bakterio- i grzybobójczym, przeciw grzybom drożdżopodobnym, przeznaczony do dezynfekcji i mycia wodoodpornych powierzchni, urządzeń mających bezpośredni kontakt z żywnością.

Utrzymanie czystości w każdej restauracji to podstawowa czynność pozwalająca na utrzymanie stałych klientów oraz na zdobycie nowych. Pamiętajmy, że to właśnie czystość lokalu jest najpierw oceniana przez każdego klienta po wejściu do bistro czy restauracji. Dopiero w następnej kolejności może on spróbować naszych kulinarnych specjałów.

Polecamy również kompendium wiedzy ClinexEDU na temat utrzymania czystości w obszarze gastronomii. Sprawdź tutaj.