Bez rdzy, tłuszczu i brudu… czyszczenie powierzchni ze stali nierdzewnej

Clinex Steel

(zdj. Clinex)

Stal nierdzewna początkowo wykorzystywana była powszechnie do produkcji sztućców. Dopiero wraz z upływem czasu dostrzeżono w niej znacznie większy potencjał. Dzisiaj wytwarza się z niej obudowy do sprzętów AGD, zlewozmywaków, wanien, akcesoriów kuchennych, jak również stołów i innych mebli kuchennych. Problemem okazało się jednak utrzymanie stalowych powierzchni w należytej czystości bez pozostawiania przy tym nieestetycznych zarysowań.

Z artykułu dowiesz się:

  • Jakie są właściwości stali nierdzewnej i gdzie w gastronomii znalazła zastosowanie
  • Jakie są rodzaje powierzchni ze stali nierdzewnej
  • W jaki sposób myć i dezynfekować powierzchnie ze stali nierdzewnej
  • Dlaczego należy wybierać środki czystości o kwaśnym pH

Właśnie z tego powodu tak bardzo ważne jest utrzymanie powierzchni ze stali nierdzewnej w doskonałej kondycji. W tym celu zaleca się stosowanie profesjonalnych produktów do utrzymania czystości do jej czyszczenia i pielęgnacji. Zapewni nam to dłuższy czas eksploatacji urządzeń i powierzchni wykonanych z tego materiału.

Czym jest stal nierdzewna?

Stal nierdzewna, to rodzaj stali odpornej na warunki atmosferyczne, a także na szeroki zakres pH. Właściwości antykorozyjne w stali uzyskuje się dzięki zwiększonej zawartości chromu, którego stężenie w takiej stali wynosi nie mniej niż 12%. Dzięki tak dużej zawartości chromu powierzchnie takie są odporne na działanie utleniające agresywnych środków. Chrom wchodzi w reakcję z tlenem znajdującym się w powietrzu. Tworzy na powierzchni stali warstwę tlenku chromu zabezpieczającą przed czynnikami wpływającymi na korozję. Odporność stali, zależy od składu stopu, struktury, oraz stanu powierzchni. W przypadku korozji powierzchni ze stali nierdzewnej występuje tak zwana korozja wżerowa. Uszkadza ona nawierzchnię wybiórczo, w niektórych miejscach powstają widoczne dziury lub wżery. Do powstania takiej korozji przyczyniają się jony chlorowców, a najbardziej jony chlorku. Konieczne jest jej regularne czyszczenie w celu wyeliminowania wszelkich osadów i nalotów, które powstają w wyniku odparowywania roztworów chlorkowych, ponieważ zmiany takie mają wpływ na powstawanie korozji.

Stal nierdzewna charakteryzuje się dużą trwałością i przez lata zachowuje swoje walory estetyczne. Jednak, aby spełniała swoje zdanie, należy poddawać ją regularnej pielęgnacji. Stal nierdzewna podobnie jak wszystkie inne materiały wykorzystywane w różnych branżach jest narażona na wiele czynników mających na nią destrukcyjny wpływ. Na szczęście rynek obfituje w szeroką gamę środków pozwalających na jej dokładne czyszczenie. Wiele z nich jest wzbogaconych o dodatki pozwalające wydłużyć jej żywotność.

Wyjątkowe właściwości stali nierdzewnej

Cechuje się wysoką odpornością na korozję, co jest kluczowe w takich miejscach, jak kuchnia czy łazienka, gdzie powierzchnie są narażone na bezpośredni kontakt z wodą. Ponadto stal nierdzewna nie wchodzi w reakcje ze środkami chemicznymi i kwasami. Ma to bardzo duże znaczenie, szczególnie, że w pomieszczeniach sanitarnych i kuchniach w dużych lokalach gastronomicznych są one regularnie stosowane. Cechuje się ponadto odpornością na działanie wysokich i niskich temperatur, co spowodowało, że wykorzystuje się ją do produkcji płyt grzewczych. Nie bez znaczenia są także walory estetyczne stali. Systematyczne jej czyszczenie odpowiednimi środkami pozwala zachować jej piękny wygląd oraz osiągnąć wysoki połysk nawet po długich latach intensywnego użytkowania.

Niebagatelne znaczenie ma więc sposób pielęgnacji powierzchni wykonanych ze stali nierdzewnej. Do ich czyszczenia  poleca się stosowanie tylko specjalnych środków przeznaczonych do czyszczenia sprzętów, mebli i sanitariów wykonanych z tego tworzywa. Wśród nich jest preparat do czyszczenia stali nierdzewnej Clinex Steel, usuwający kamień, rdzę, brud i tłuszcz.

Rodzaje powierzchni stalowych

Wbrew pozorom stal jest niezwykle ciekawym materiałem, a w szczególności ta odporna na korozję. Jednak przed podjęciem decyzji o wykonaniu z niej jakiegoś urządzenia albo pokryciu nią jakieś powierzchni np. blatu stołu warto zasięgnąć o niej możliwie jak najwięcej informacji. Takie postępowanie pomoże w dokonaniu trafnej decyzji. Stal, choć z pozoru jest taka sama, to jednak pod względem swoich właściwości może niejednego zaskoczyć. Obecnie wyróżnia się kilka rodzajów stali nierdzewnej. Każdy z nich charakteryzuje się pewną odmiennością. Zatem można stwierdzić, że stal stali jest nierówna. Przyjrzyjmy się kilku najpopularniejszym rodzajom i zobaczmy, jakie każdy z nich ma cechy wyróżniające.

Pod względem struktury – stale odporne na korozję – możemy podzielić na stal ferrytyczną, czyli o ograniczonej odporności na korozję ze względu na niską zawartość chromu. W przypadku tej grupy, zamiast stali nierdzewnej często możemy spotkać się z określeniem stali o podwyższonej odporności na korozję.

Stal austenityczna, martenzytyczna, austenityczno-ferrytyczne

Stal austenityczna – o wysokiej odporności na korozję, która wzrasta wraz z tężeniem dodatków stopowych takich, jak chrom czy molibden. To jeden z ciekawszych rodzajów stali, ponieważ jego nazwa pochodzi od pojęcia „austenit”, który jest składnikiem strukturalnym stali biorącym swoją nazwę na cześć brytyjskiego metalurga, czyli sir Williama Chandlera Roberts-Austena. Cechą wyróżniającą tej stali jest to, że wykazuje ona dużą odporność na inwazyjne warunki otoczenia.

Stal martenzytyczna – powstaje w procesie hartowania (szybkie schłodzenie) stali austenitycznej. Charakteryzuje się największą odpornością na ścieranie oraz wysoką wytrzymałością. Ten rodzaj stali znajduje zastosowanie w wielu środowiskach mało inwazyjnych. Zazwyczaj wykorzystuje się ją do wyrabiania śrub, zaworów i sworzni. Ponadto znajduje zastosowanie w produkcji między innymi przyrządów chirurgicznych.

Ostatnią grupą są stale austenityczno-ferrytyczne, tak zwane Duplex. Są to stale podwójne, które pod względem obróbki oraz właściwości fizycznych są podobne do stali ferrytycznych. Natomiast pod względem składu chemicznego oraz doskonałej odporności na korozję do stali austenitycznych. Pod względem chemicznym możemy wyróżnić stale chromowe, chromowo-niklowe, oraz chromowo-niklowe z dalszymi pierwiastkami stopowymi.

Mycie i dezynfekowanie powierzchni ze stali nierdzewnej

Kuchnia w lokalach gastronomicznych stwarza drobnoustrojom doskonałe warunki do rozwoju. Im bardziej jest wzmożony ruch, tym bardziej intensywna praca i mniej czasu na utrzymanie powierzchni w należytej czystości. Kontakt żywności z brudnym blatem ze stali nierdzewnej może skutkować poważnymi zatruciami pokarmowymi. Wszelkie blaty i stoły, na których przygotowuje się posiłki, należy myć i dezynfekować kilka razy dziennie, nie tylko po skończonej pracy. W kuchni powinny być wydzielone konkretne strefy, z których każda ma inne przeznaczenie. Mimo to na jednym blacie często są krojone warzywa i wykonywana jest obróbka surowego mięsa. Brak utrzymania blatu w czystości nie tylko negatywnie wpływa na smak i aromat potraw, ale też na ich jakość. W ciągu dnia warto jest korzystać z wygodnego w stosowaniu preparatu z dozownikiem Clinex Steel, już gotowego do użycia. Cechuje się neutralnym zapachem, szybkością działania i właściwościami odtłuszczającymi.

Najtrudniejsze zabrudzenia

Największym wrogiem czystości w każdej kuchni jest tłuszcz. W gastronomii mamy go w znacznie większej ilości niż w domowych warunkach. To oznacza, iż domowe sposoby, które skutecznie oczyszczają powierzchnie z tłuszczu w kuchni w domu, nie sprawdzą się w lokalach gastronomicznych. Tłuszcz osadza się zarówno na kuchenkach, piecach, okapie i piekarniku, jak też wszystkich innych powierzchniach, w tym blatach i stołach. Usuwanie tłustych zabrudzeń ze stali nierdzewnej wymaga zastosowania środka, który będzie wykazywać się zdolnością do emulgowania tłuszczu. Silne działanie i skoncentrowana formuła umożliwiają usunięcie nawet zaschniętego tłuszczu, który zalega na powierzchni.

W kuchni istnieje też ryzyko wystąpienia nacieków z rdzy i kamienia. Wynika to z wilgotnego środowiska, szczególnie w okolicy zlewozmywaków i zmywarek. Ich powstawaniu sprzyja też nieosuszanie dokładnie powierzchni, co tylko potęguje problem. Uniwersalny środek, o wszechstronnym działaniu Clinex Steel bardzo dobrze radzi sobie zarówno z tłustymi plamami na stali nierdzewnej, jak też z kamieniem i rdzą.

Czyszczenie powierzchni ze stali nierdzewnej

W czyszczeniu powierzchni ze stali nierdzewnej musimy pamiętać, że nie należy używać środków czyszczących o działaniu ścierającym ze względu na możliwość zarysowań powierzchni. Czyszczenie można podzielić na mycie codzienne oraz mycie gruntowne. Zarówno jeden, jak i drugi proces czyszczenia wymaga wcześniej odpowiedniego przygotowania. Warto zapoznać się ze szczegółami, które towarzyszą czyszczeniu codziennemu i gruntowemu. Poprawne wykonanie takich czynności będzie powodem do zadowolenia. Stal zachowa swoją żywotność oraz walory wizualne, co w pewnym stopniu przełoży się na estetykę pomieszczenia, w którym dana stal nierdzewna występuje.

Mycie gruntowne powierzchni ze stali nierdzewnej

W przypadku silniejszych zabrudzeń w postaci osadów wapiennych, resztek kleju czy nagromadzonych wcześniej środków czyszczących, zaleca się przeprowadzenie czyszczenia gruntownego. Do pozbycia się takiego rodzaju zanieczyszczeń należy użyć preparatu, który szybko i skutecznie usunie brud, nie uszkadzając przy tym czyszczonej powierzchni. Bardzo dobrym wyborem będzie preparat Clinex Steel, posiadający właściwości czyszczące i odtłuszczające, usuwa on kamień, nacieki z rdzy, uciążliwy brud czy tłuszcz. Po myciu gruntownym należy pamiętać o bardzo ważnym elemencie, jakim jest neutralizacja. Spłukujemy powierzchnię dużą ilością wody, a następnie wycieramy do sucha czyściwem lub ręcznikiem papierowym. Ważnym elementem w tym procesie jest właśnie wybór odpowiedniego preparatu. Tylko profesjonalne środki czystości są w stanie nadać stali oczekiwany wygląd. Ponadto należy pamiętać o dokładnym wytarciu stali. Wprawdzie nie powinny wystąpić białe smugi czy inne znamiona, które występują w przypadku używania mniej profesjonalnych środków, ale każdy środek czyszczący jest wytworem chemicznym i może mieć negatywny wpływ na przykład podczas kontaktu z ludzką skórą.

Dlaczego kwaśne pH?

Środki czystości różnią się współczynnikiem pH. Może być on zasadowy, obojętny lub kwaśny. Clinex Steel charakteryzuje się niskim, kwaśnym pH. Ma to swoje uzasadnienie, ponieważ takie właściwości pozwalają mu skutecznie usuwać tłuste zabrudzenia. Środki czystości z kwaśnym pH przeznaczone są do czyszczenia powierzchni sanitarnych i gastronomicznych. Usuwają tłuste i oleiste zabrudzenia. Ponadto wykazują ponadprzeciętną skuteczność w usuwaniu kamienia, wapiennych osadów i rdzy.

Clinex Steel ma pH na poziomie 2, a im współczynnik jest niższy, tym silniejsze działanie. To z tego powodu środek usuwa nawet najtrudniejsze i zaschnięte zabrudzenia. Jednocześnie jest bezpieczny w stosowaniu, nie niszczy czyszczonych powierzchni.

Mycie codzienne powierzchni ze stali nierdzewnej

Do codziennego czyszczenia oraz pielęgnacji możemy zaproponować ClinexShine Steel. Jest to preparat do czyszczenia i konserwacji powierzchni ze stali nierdzewnej. Charakteryzuje się łatwością w rozprowadzaniu, bardzo krótkim czasem wysychania oraz brakiem tłustych, oleistych zacieków po zastosowaniu. To zdecydowanie jeden z najszybciej działających środków czyszczących stal nierdzewną. Pozwala zaoszczędzić czas i energię.

W przypadku obu środków należy pamiętać, aby przed ich użyciem zapoznać się z informacjami umieszczonymi przez producenta na etykiecie. W tym przypadku szczególnie ważny jest sposób użycia, gdyż posiadanie profesjonalnego środka, to dopiero połowa sukcesu. Drugą połową jest jego poprawne zastosowanie. Wykazując się takim podejściem i przykładając się do szczegółowego czyszczenia zgodnie z przedstawionymi powyżej zaleceniami z pewnością zaowocuje to uzyskaniem zadowalającego efektu.

O czym należy pamiętać podczas używania środków do pielęgnacji stali nierdzewnej

Przy zastosowaniu preparatów czyszcząco-pielęgnujących do stali nierdzewnej należy pamiętać, że środków takich nie wolno używać na powierzchniach mających kontakt z żywnością, ponieważ istnieje możliwość skażenia środków spożywczych. To zasada, której pod żadnym pozorem nie wolno lekceważyć. Wyczyszczenie poszczególnych materiałów jak stal nierdzewna wymaga posłużenia się środkami o skomplikowanym składzie chemicznym, z którym żywność nie powinna mieć żadnej styczności. Dlatego właśnie tak ważny jest proces dokładnego wycierania umytej powierzchni ze stali nierdzewnej.

Podsumowanie

  • Stal nierdzewna charakteryzuje się dużą trwałością, zwiększoną zawartością chromu, odpornością na rdze i wysokie temperatury, jest odporna na warunki atmosferyczne oraz na szeroki zakres pH.
  • Brak regularnej pielęgnacji stali nierzewnej może sprawić, że wystąpi na niej punktowa korozja. Regularne czyszczenie stali nierdzewnej przyczyni się do zwiększenia jej żywotności i aspektów wizualnych.
  • Stali nierdzewnej nie czyści się środkami, które posiadają właściwości ścierające. Skuteczne czyszczenie gruntowe można przeprowadzić dzięki preparatowi Clinex Steel. Do codziennej pielęgnacji stali nierdzewnej zaleca się również ClinexShine Steel, który cechuje się bardzo dużą skutecznością, jak i szybkim działaniem.
  • Nie zaleca się dopuszczania do kontaktu środków dedykowanych do czyszczenia stali nierdzewnej z żywnością.