10 obszarów dezynfekcji w gastronomii

Dezynfekcja w gastronomii

W gastronomii zachowanie czystości oraz higieny to podstawa. Utrzymanie pomieszczeń, urządzeń i sprzętu we właściwym stanie higieniczno-sanitarnym jest niezwykle ważnym aspektem. Pomocne w tym są profesjonalne preparaty do dezynfekcji. Niezbędne jest także odpowiednie przeszkolenie personelu w kwestii utrzymania porządku oraz dezynfekcji konkretnych obszarów w gastronomii.

Mycie oraz dezynfekcja – ogólne zasady

W gastronomii niezwykle ważna jest jakość oferowanych usług. Aby móc zapewnić swoim klientom najwyższą jakość usług oraz bezpieczeństwo, należy przestrzegać ogólnych zasad dbania o porządek. Dezynfekcja w gastronomii jest nieodłącznym elementem zachowania odpowiedniej higieny. Polega na redukcji drobnoustrojów chorobotwórczych takich jak grzyby, bakterie czy wirusy. Zanim jednak dany obszar poddamy dezynfekcji, musimy zadbać o jego odpowiednie oczyszczenie.

Każda powierzchnia poddawana dezynfekcji powinna zostać uprzednio umyta w ciepłej wodzie (około 45°C) z dodatkiem detergentu. Po usunięciu wszelkich zanieczyszczeń można przejść do procesu dezynfekcji. W wielu przypadkach można jednak sięgnąć po preparaty, które wykazują właściwości myjąco-dezynfekujące. W tym przypadku niezwykle ważne jest, aby sięgać tylko po profesjonalne, przebadane środki takie jak np. DEZOFast marki Clinex. To produkt, który pozwala usunąć zabrudzenia, a także skutecznie dezynfekuje powierzchnie.

Najbardziej narażone obszary w gastronomii, na które warto zastosować DEZOFast

W gastronomii znajdziemy kilka obszarów newralgicznych, które wymagają częstej dezynfekcji. Szczególnie dzisiaj, kiedy walczymy z epidemią koronawirusa, musimy sięgać po produkty pewne, sprawdzone i skuteczne w działaniu. DEZOFast jako jeden z nielicznych preparatów myjąco-dezynfekujących gwarantuje skuteczność w walce z koronawirusem. Liczne badania potwierdzają, że jest to silnie dezynfekujący środek, który skutecznie radzi sobie z grzybami, bakteriami, wirusami i sporami. Ponadto preparat DEZOFast w dniu 06.03.2020 uzyskał Pozwolenie Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych nr 8010/20. Zastosowanie DEZOFast na najbardziej narażone obszary w gastronomii pozwoli zapewnić wysoką higienę i bezpieczeństwo zarówno pracowników, jak i klientów.

Obszary, które należy regularnie poddawać dezynfekcji to:

  • stoły,
  • krzesła,
  • dozowniki serwetek jednorazowych,
  • blaty robocze na zapleczu,
  • klamki i drzwi,
  • podłogi,
  • zlewy na zapleczu,
  • umywalki oraz toalety,
  • kuchenki,
  • lodówki oraz chłodnie.

 

Jak dezynfekować poszczególne obszary w gastronomii?

Każda powierzchnia zmywalna powinna być okresowo dezynfekowana. Są jednak obszary, które wymagają znacznie częstszej dezynfekcji, szczególnie w obliczu epidemii koronawrusa. Jeśli chodzi o dezynfekcję stołów oraz krzeseł w restauracji czy innych lokalach gastronomicznych, powinniśmy sięgać po preparaty bezpieczne, ale i skuteczne. DEZOFast zalicza się do grupy bezaldehydowych, wysokowydajnych środków dezynfekujących, więc sprawdzi się tu doskonale. Jego użycie jest niezwykle łatwe, wystarczy spryskać powierzchnię preparatem i rozprowadzić go przy użyciu ściereczki. Dezynfekcję należy przeprowadzać w rękawiczkach ochronnych.

Podobnie postępujemy w przypadku dezynfekcji  blatów roboczych na zapleczu. Najpierw jednak warto usunąć ewentualne zanieczyszczenia. Następnie również spryskujemy obficie powierzchnię i rozprowadzamy preparat za pomocą ściereczki. W ten sam sposób dezynfekujemy klamki oraz drzwi, zlewy, kuchenki czy umywalki oraz toalety. W przypadku gastronomii preparat DEZOFast może być stosowany na każdą powierzchnię wodoodporną. Sprawdzi się zatem również w przypadku dezynfekcji dozownika serwetek jednorazowych, który w jest jednak jednym z największych nośników patogenów.

Czytaj również: Mycie pianowe w gastronomii – czy jest skuteczne?

Dezynfekcja podłóg powinna odbywać się przy zastosowaniu preparatu skoncentrowanego, który rozcieńczamy w odpowiednich proporcjach. Stosując się do zaleceń producenta, należy przygotować roztwór, a następnie przy pomocy mopa umyć całą powierzchnię. Należy pamiętać o częstej wymianie roztworu.

Sprawdź: Zadbaj o sprawność urządzeń gastronomicznych, usuwając…osad kamienny

Sięgając po preparat Clinex DEZOFast, mamy pewność, że stawiamy na produkt sprawdzony, przebadany i o potwierdzonej skuteczności. W przypadku walki z koronawirusem szczególną uwagę musimy zwracać na prawidłową i profesjonalną dezynfekcję. Jednak nie tylko koronawirus jest niebezpieczny. W gastronomii musimy chronić się przed wszystkimi drobnoustrojami. Dlatego zaopatrzenie się w profesjonalne produkty do dezynfekcji daje gwarancję utrzymania wysokiej higieny, a co za tym idzie również i jakości usług.