Czystość i higiena w pojazdach typu food-truck

Foodtruck

(zdj. flickr)

Na ulicach polskich miast z roku na rok przybywa restauracji na kółkach. Furgonetki z jedzeniem po raz pierwszy pojawiły się na zachodzie, na terenie Stanów Zjednoczonych. Od pewnego czasu food trucki podbijają również podniebienia Polaków. Wachlarz potraw serwowanych w food truckach jest bardzo duży i ciągle rośnie. Nie są to już furgonetki w których można dostać tylko frytki, zapiekankę czy hot doga. W mobilnej restauracji oferta dań jest niezwykle urozmaicona. Oprócz tradycyjnych burgerów można zasmakować dań kuchni całego świata: kuchni tybetańskiej, włoskiej, japońskiej, meksykańskiej czy belgijskiej, wegetariańskiej oraz deserów. Bardzo popularne stały się festiwale food truckowe odwiedzane przez rodziny z dziećmi, młodzież i dorosłych. Smaczne jedzenie podawane w plenerze trafia w gusta Polaków ceniących możliwość spożywania posiłków na świeżym powietrzu, które pobudza apetyt.

Food trucki od restauracji różnią się tylko tym, iż są kuchnią mobilną. W wyobrażeniu ludzi utrwaliło się przekonanie, że food truck to zaniedbana przyczepa kempingowa. Na szczęście, taki wizerunek odchodzi pomału w zapomnienie. Obecnie realia są inne. Food trucki to estetyczne przyczepy, w których pracują uśmiechnięci, młodzi ludzie. Zarówno w restauracji, jak i w kuchni mobilnej pożądane są higieniczne warunki przygotowywania potraw. Ograniczona powierzchnia furgonetek nawet bardziej niż duża powierzchnia kuchni restauracyjnej, wymusza na pracownikach utrzymanie porządku w miejscu pracy. Na małej przestrzeni niebanalnego lokalu często musi zmieścić się cała kuchnia. Z tego względu wszystko musi być ułożone. W takim lokalu nie ma miejsca na brudne naczynia. Kolejnym powodem dla którego powinno nam zależeć na ładnym i czystym wnętrzu food trucka jest to, iż potrawy przygotowywane są na oczach klientów. Zaniedbane i brudne wnętrze może skutecznie odstraszyć potencjalnego klienta, nawet gdyby dania serwowane przez kucharza były naprawdę pyszne. Obecnie konkurencja na rynku jest coraz większa, więc nasz klient bez większego wysiłku zje coś pysznego u naszego kontrpartnera. Należy też pamiętać, że jadłodajnie na kółkach znacznie częściej niż restauracji są odwiedzane przez Państwową Inspekcję Sanitarną. W związku z czym muszą być zawsze przygotowane na kontrolę.

Środki utrzymania czystości dla kuchni foodtrucków

Niezbędnym wyposażeniem każdego pojazdu typu food truck są urządzenia gastronomiczne: opiekacz do bułek, frytownica, naleśnikarka, blender, płyta grillowa, rożen, kuchenka, oraz urządzenia techniczne: lodówka, okap gastronomiczny, zlew. Trudno jest przygotować smaczne jedzenie, gdy urządzenia są zaniedbane i brudne. Higieniczne warunki pozwolą przygotować posiłki nie tylko wysokiej jakości, ale również zdrowe i bezpieczne dla konsumenta. Dla satysfakcji gości warto systematycznie dbać o czystość i higienę. W utrzymaniu czystości pomocne są profesjonalne środki czystości dedykowane do pomieszczeń gastronomicznych. Środki takie, dzięki większej zawartości substancji aktywnych są skuteczniejsze.

Czym poskromić tłuste zabrudzenia z powierzchni?

Największym problemem w kuchni są tłuste zabrudzenia. Preparatem, który skutecznie usunie tłuste zanieczyszczenia, a przy tym jest bezpieczny dla każdego materiału, jest Clinex 4 Dirt. Doskonale rozpuszcza stare zanieczyszczenia olejowo-tłuszczowe pochodzenia zwierzęcego, roślinnego i wielowarstwowe powłoki brudu. Będzie pomocny w myciu blatów, szafek czy podłogi.

Środki do dezynfekcji powierzchni w foodtruckach

Mówiąc o czystości w kuchni nie możemy zapomnieć o dezynfekcji powierzchni mających kontakt z żywnością. Idealnym rozwiązaniem w tym przypadku jest Clinex Barren. Doskonale sprawdzi się w myciu lodówki czy dezynfekcji blatów oraz pojemników, w których przechowywana jest żywność. Jest to zasadowy preparat na bazie trzeciorzędowej alkiloaminy o działaniu bakterio- i grzybobójczym, przeciw grzybom drożdżopodobnym, przeznaczony do dezynfekcji i mycia wodoodpornych powierzchni, urządzeń mających bezpośredni kontakt z żywnością. Podstawowym preparatem w każdej kuchni jest płyn do mycia naczyń. Polecanym ze względu na swoje właściwości odtłuszczające oraz na wysoką ekonomiczność jest Clinex Handwash. Dzięki wysokim zdolnościom do emulgowania tłuszczów skutecznie usuwa wszelkiego typu zabrudzenia – zarówno w ciepłej, jak i zimnej wodzie.

Clinex Fast Gast i Clinex Grill – do usuwania tłustych zabrudzeń z urządzeń gastronimicznych

Żaden food truck nie poradzi sobie bez produktu, który usuwa przypalone tłuste zabrudzenia. Płyta grillowa, frytownica, ruszt to urządzenia wyjątkowo trudne do utrzymania w czystości. W przypadku takich zabrudzeń marka Clinex poleca profesjonalne produkty Clinex Fast Gast lub Clinex Grill. Clinex Fast Gast jest to gotowy do użycia produkt do usuwania wszelkich tłustych zabrudzeń. Dzięki zdolności do emulgowania tłuszczu, rozpuszcza silne i uporczywe zabrudzenia olejowo-tłuszczowe, przypalone resztki jedzenia, nie pozostawiając przy tym smug i zacieków na czyszczonych powierzchniach, a dzięki zastosowaniu nowoczesnych związków chemicznych jest dla nich bezpieczny. Doskonale sprawdzi się w myciu kuchenek lub okapów kuchennych. Clinex Grill jest to preparat o bardzo silnym działaniu, który bez problemu usuwa zapieczony tłuszcz i brud z powierzchni odpornych na alkalia. Nadaje się do mycia grilli, piekarników, rożen, rusztów. Ze względu na zastosowane składniki należy pamiętać, że preparat należy stosować na zimne piekarniki i ruszta.

Podsumowanie

Utrzymanie pomieszczeń gastronomicznych w czystości jest sporym wyzwaniem. Bardzo ważna jest systematyczność. Czym starszy brud, tym trudniejszy jest on do usunięcia. Ze względu na rosnącą konkurencję, aby zachęcić konsumentów do spożywania posiłków w naszym mobilnym lokalu poza smacznymi potrawami również aspekt ładnego i czystego wnętrza jest bardzo ważny.