Czyszczenie garnków, patelni, naczyń i wyposażenia kuchennego

Czyszczenie garnków

(zdj. pxhere)

Wiele osób sporą część swojego dnia spędza w kuchni. W końcu przygotowywanie posiłków jest bardzo ważne, a jeść po prostu trzeba. Głównie dotyczy to kobiet, choć mężczyźni też potrafią dorzucić swoje trzy grosze, przygotowując coś nietypowego. Tak czy inaczej, zawsze po gotowaniu pozostaje góra naczyń, które trzeba umyć. Dzisiaj ogranicza się to do wrzucenia wszystkiego do zmywarki. Nie jest to złe podejście, jednakże należy pamiętać o tym, że z czasem garnki będą wyglądać coraz gorzej. Jak zatem zadbać o nienaganny wygląd wyposażenia kuchennego?

Dlaczego garnki i patelnie wizualnie się starzeją?

Wydaje się, że regularne mycie używanych do przygotowywania posiłków naczyń ogranicza się tylko do użycia gąbki i płynu, albo włożeniu ich do zmywarki. W rzeczywistości należy bardziej się im przyjrzeć, jeśli nie podczas mycia, to regularnie co jakiś czas zweryfikować ich stan. Szczególnie garnki i patelnie wymagają bacznej obserwacji. Każdego dnia wystawiane są bezpośrednio na działanie wysokich temperatur i kontakt z substancjami oleistymi, przez co tracą niezauważalnie swój wygląd i niektóre właściwości użytkowe.

Najgorzej mają garnki emaliowane, na które bezpośrednio działa dymiący i smolący płomień kuchenek gazowych. On jest przyczyną tego, że przez nadmierne przegranie kolor ich blednie i staje się matowy. Nie lepiej mają garnki wykonane ze stali nierdzewnej. One również, nagrzewając się, wychwytują każdą drobinkę tłuszczu z zaparowanej kuchni pełnej lotnych substancji. W efekcie skroplone drobinki kleją się do garnka, powodując nieestetyczny nalot. Można sobie z tym radzić, stosując specjalistyczne preparaty. Na trudne zabrudzenia skutecznie poradzi sobie silny odtłuszczacz Clinex GreaseOff, który usunie tłuszcz i pozwoli na dokładne wyczyszczenie garnka. Jeśli chodzi o patelnie, ten sam produkt doskonale sobie z tym poradzi. Dalsze czyszczenie ze starych zabrudzeń będzie znacznie łatwiejsze.

Czyszczenie garnków i sztućców – Jak używać produktów?

Najważniejsze, jeśli chodzi o czyszczenie garnków i sztućców jest dokładne mycie i czyszczenie po każdym posiłku. Z biegiem czasu jednak mogą gromadzić się mikroskopijne zabrudzenia powodujące osad. Kiedy już staje się widoczny, nie wystarczy tylko odtłuszczanie i mycie płynem. Zmywarka też sobie z tym nie poradzi. Nagromadzone zanieczyszczenia wyglądają nieestetycznie i kładą się złym cieniem na osobie, która przygotowała posiłek.

Problem ten w równym stopniu dotyczy:

  • garnków emaliowanych i nierdzewnych,
  • patelni emaliowanych i teflonowych,
  • piekarników i grilli domowych i na powietrzu,
  • sztućców do grilla.

Zauważone zanieczyszczenia tego typu wymagają radykalnych rozwiązań i szybkiego działania. W tej sytuacji, aby pozbyć się przypalonych i trudno usuwalnych zabrudzeń, najlepszym wyjściem jest Clinex Grill. Usuwa on najtrudniejsze zabrudzenia, przypalone garnki, patelnie, czy sztućce ogrodowe, a nawet grille. Oferuje więc niezastąpioną pomoc nie tylko w kuchni. Po usunięciu zabrudzeń garnki i naczynia mogą być już bez kłopotu czyszczone w dobrym płynie do naczyń. Warto sięgać po taki produkt, który regularnie stosowany, przedłuży żywotność powłok garnków i ich nieskazitelny wygląd.

Jak przedłużyć żywotność garnków i sztućców?

Aby korzystać z garnków, patelni, sztućców i pozostałych przedmiotów wyposażenia kuchni należy o nie zadbać z największą pieczołowitością. Mycie i czyszczenie ich po każdym posiłku to nie wszystko, co można im zaoferować. Bardzo często ludzie spiesza się i zaraz po zakończonym posiłku zmywają naczynia „na szybko”. Mimo że zabrudzenia zdają się usunięte, pozostają niezauważalne ilości tłuszczy, które przykleiły się do garnka albo patelni. Sztućce również podlegają takim prawom. Z biegiem czasu zabrudzenia takie stają się widoczne i trudniejsze do usunięcia.

Rada na ten stan rzeczy zdaje się prosta. Pomimo regularnego mycia garnków, należy też okresowo używać profesjonalnych środków do usuwania tłuszczu i cięższych zabrudzeń. Dzięki nim nie dojdzie do sytuacji, kiedy szef kuchni, serwując przygotowany posiłek, zauważy, że naczynia nie są idealnie czyste. Warto więc zastosować się do planu dokładnego czyszczenia wyposażenia kuchni.

Najlepszą metodą staje się zaplanowanie terminów, kiedy naczynia zostaną poddane gruntownemu czyszczeniu. Przy regularnym wykonywaniu tych prac, będą mogły zachować swój oryginalny wygląd i właściwości użytkowe. W przeciwnym razie naczynia będą wyglądać coraz gorzej. Zaniedbanie i przegrzane garnki oraz patelnie nie spełniają już swej roli. Mają wtedy tendencję do nieregularnego nagrzewania się i przypalania potraw. Warto więc dbać o garnki, patelnie i pozostałe wyposażenie kuchni, aby służyły nam jak najdłużej.