Piekarnik, grill, ruszt…jak się pozbyć wyjątkowo trudnych zabrudzeń?

Clinex Grill

(zdj. Clinex)

Lubisz wrzucić coś na ruszt? Jesienią i zimną przygotowujesz pyszne jedzenie w piekarniku, a wiosną i latem na grillu? To znaczy, że jesteś w stanie sobie poradzić dosłownie o każdej porze roku. Wielu z nas lubi spędzić weekend w ogródku a przy tym zjeść coś dobrego. Jednak pełne brzuszki sprzyjają leniuchowaniu, przez co odkładamy na później czyszczenie zabrudzeń powstałych w piekarniku czy na grillu. Zalegające zabrudzenia już po niedługim czasie mogą się okazać niezwykle trudne do usunięcia. Zobacz, jak i czym skutecznie je usunąć.

Zadbaj o regularne czyszczenie piekarnika, grilla i rusztu z trudnych zabrudzeń

Najlepiej czyścić go po każdym użyciu, co pozwala uniknąć trudnych w usunięciu zabrudzeń. Co więcej, tłuszcz zaschnięty w piekarniku sprawia, że kolejne potrawy przejmują aromaty z wcześniej pieczonych potraw. Zapieczony tłuszcz i zadymienia na grillu czy w piekarniku w przypadku ich częstego użytkowania już po kilku dniach mogą się okazać trudne do usunięcia. Jak się go pozbyć i przywrócić należyty stan użyteczności sprzętom kuchennym?

Kluczem do sukcesu jest z pewnością regularność. Im szybciej po skończeniu korzystania ze sprzętu zabierzemy się za jego czyszczenie, tym więcej czasu i energii zaoszczędzimy. Uzyskany efekt będzie zaskakująco dobry. Tłuszcz czy zadymienia nie powinny długo zalegać. Im więcej czasu upłynie, od skończenia korzystania do czyszczenia, tym zabrudzenia będą trudniejsze do usunięcia. W tym przypadku powinniśmy pamiętać o tym, by dbać, ponieważ piekarnik czy grill to urządzenia służące do przygotowywania jedzenia, a wszyscy chcemy jeść potrawy przygotowane na czystym i sprawnym sprzęcie. To oczywiście w pozytywny sposób przekłada się na nasze zdrowie. Jednak nie zawsze jest to możliwe, aby wygospodarować czas na umycie sprzętu w tym samym dniu, w którym z niego korzystaliśmy. Zatem co zrobić w takiej sytuacji?

Czyścić, odtłuszczać, niwelować nieprzyjemny zapach

Tłuszcz potrafi wyrządzić wiele szkód, nie tylko utrudnić utrzymanie rusztu i piekarnika w czystości, ale również zmienić smak przyrządzanych potraw, żaden z gości restauracji nie zachwyci się szarlotką o aromacie wcześniej pieczonej karkówki. Brak regularnego czyszczenia sprzętów i usuwania tłustych zabrudzeń powoduje, że trudno jest zapobiec takim efektom. Tłuszcz z każdym kolejnym pieczeniem czy grillowaniem przypala się coraz mocniej, co sprawia, że jego zapach jest intensywniejszy, natomiast do jego usunięcia potrzebny jest nie tylko specjalistyczny preparat, ale również znacznie więcej czasu, niż w przypadku, gdy dbamy o sprzęt regularnie.

Warto o tym pamiętać, że w piekarniku czy na grillu możemy przygotować wiele rodzajów różnego jedzenia. Pieczeń pachnie inaczej niż ciasto, a zatem przed przystąpienie do pieczenia ciasta powinniśmy przypomnieć sobie jaki rodzaj jedzenia ostatnio przygotowywaliśmy w piekarniku. Kiedy temperatura wzrośnie, to zaschnięty tłuszcz z pieczeni rozpuści się i pieczone ciasto może nasiąknąć jego aromatem. W efekcie zapach a w niektórych przypadkach nawet smak ciasta nie będzie zachęcający. A wręcz przeciwnie może sprawić, że zaproszeni goście czy klienci, którzy odwiedzili restaurację, po spróbowaniu nie będą chcieli dokończyć posiłku, a przy okazji wyrobią sobie o kucharce czy firmie negatywne zdanie i już więcej nas nie odwiedzą. Istnieje również możliwość, że swoją opinią podzielą się z internautami w sieci i czarny PR gotowy. Gotowy, ale też zasłużony i niezależnie od tego, czy gotujemy tylko dla najbliższych, czy dla większej grupy osób będziemy musieli przełknąć krytykę i rozpocząć trudny i długotrwały proces odbudowy wizerunku i zaufania. Naturalnie można uniknąć takich przykrych sytuacji. Wystarczy trochę obowiązkowości i dobry preparat do usuwania zabrudzeń zalegających w piekarniku czy na grillu.

Jeśli znajdujemy się na etapie wyboru najodpowiedniejszego preparatu, to w pierwszej kolejności musimy pamiętać, że spośród wszystkich obecnie dostępnych na rynku, większość, jedynie usuwa zabrudzenia, pozostawiając intensywny zapach przypalonego tłuszczu. To niestety oznacza, że osiągniemy tylko połowiczny sukces. Do pełni szczęścia potrzebujemy dwóch rzeczy. Pierwsza to usunięcie zabrudzeń, a druga to całkowite pozbycie się zapachu z ostatnio przygotowywanej potrawy. W takim przypadku powinniśmy się zdecydować na produkt profesjonalny, który poradzi sobie z zabrudzeniami i nieprzyjemnym zapachem. Płyn do mycia grilli i piekarników Clinex Grill jednocześnie usuwa zapieczony tłuszcz i zadymienia oraz niweluje aromaty. Jest to produkt przeznaczony do profesjonalnego czyszczenia grilli i piekarników, rożen, rusztów, płyt grzewczych, kuchenek gazowych, patelni oraz komór wędzarniczych w branży gastronomicznej. Można go stosować do każdej powierzchni zmywalnej.

Do najbardziej opornych zabrudzeń

Preparat Clinex Grill rozpuszcza i usuwa zapieczone resztki potraw, doskonale radzi sobie z najbardziej opornymi zabrudzeniami. Potwierdzeniem jego skuteczności jest jego stosowanie do szyb kominkowych w celu usunięcia przypaleń i grubej warstwy sadzy. Zatem preparat z pewnością poradzi sobie z wyczyszczeniem zastygłego tłuszczu, a przy tym zwalczy nieprzyjemny zapach. Tak przygotowany piekarnik czy grill będzie gotowy do ponownego użycia. Ponadto preparat Clinex Grill zawdzięcza swoją skuteczność unikalnej recepturze. Niemniej należy pamiętać, że przed użyciem tego, czy jakiekolwiek innego środka czyszczącego najpierw należy zapoznać się ze sposobem użycia, który producent zazwyczaj zamieszcza na etykiecie naklejonej na opakowanie. Tylko poprawne użycie preparatu zapewnia zadowalający efekt.

 

Kolejną bardzo ważną kwestią są nawierzchnie, do których jest przeznaczony. Nie zaleca się go do stosowania na powierzchniach wrażliwych na działanie alkaliów. Jest przystosowany do stosowania w technologii „aktywnej piany” do szczególnie uciążliwych zabrudzeń. Aktywną pianą nazywamy dużą ilość pęcherzyków powietrza, które są dodatkowo otoczone środkiem czyszczącym, w tym przypadku Clinex Grill. Do tej metody wykorzystuje się sprzęty pozwalające na bezdotykowe czyszczenie powierzchni. To w pewnym stopniu potęguje działanie preparatu, co sprawia, że czyści jeszcze dokładniej i dodatkowo zapewnia ochronę piekarnikowi czy grillowi.  Zatem kolejne mycie tego typu sprzętów będzie zabierało mniej czasu i energii. To niezwykle dobra wiadomość, ponieważ wszyscy dobrze wiemy, jak ważny jest czas w branży gastronomicznej.

Zabrudzenia rusztu, grilla i piekarnika są jednymi z najtrudniejszych i najbardziej uciążliwych, szczególnie w dużych zakładach gastronomicznych, gdzie są użytkowane znacznie intensywniej niż w warunkach domowych. Wymaga to dużej staranności w czyszczeniu, regularnego usuwania zabrudzeń, a także stosowania specjalistycznych środków o skoncentrowanej formule. Clinex Grill, zanim został dopuszczony do sprzedaży, został poddany wielu specjalistycznym i trudnym testom. Ich pozytywny wynik jest gwarancją skuteczności. Dzięki niemu zadowoleni są restauratorzy i klienci.

Konkluzje

  • Zabrudzenia zalegające w piekarniku czy na grillu są trudne do usunięcia.
  • Piekarnik i grill należy czyścić po każdym użyciu.
  • Regularne czyszczenie piekarnika i grilla pozwala na utrzymanie go w dobrym stanie nawet przez wiele lat.
  • Przygotowywanie jedzenia w czystym piekarniku bądź na grillu pozytywnie wpływa na nasze zdrowie.
  • Tłuszcz w piekarniku i na grillu może mieć negatywny wpływ na zapach i smak potraw, które będziemy przygotowywali w nim w przyszłości.
  • Zalegający tłuszcz w piekarniku i grillu z każdym kolejnym użyciem przypala się i zastyga coraz bardziej, a przez to jest trudniejszy do usunięcia.
  • Mocno zabrudzony piekarnik i grill można wyczyścić, używając profesjonalnego preparatu czyszczącego.
  • Osoba konsumujące przyrządzony przez nas posiłek w brudnym, zadymionym piekarniku czy grillu może szybko wyrobić sobie na nasz temat negatywną opinię i podzielić się swoimi spostrzeżeniami z innymi osobami w sieci.
  • Proces odbudowy wizerunku i ponownego zaskarbienia sobie zaufanie jest niezwykle długotrwały.
  • Większość środków czyszczących z piekarnika czy grilla usuwa jedynie zabrudzenia.
  • Profesjonalne preparaty czyszczące usuwają zabrudzenia oraz neutralizują nieprzyjemny zapach.
  • Jeśli chcemy, aby piekarnik i grill były czyste, to idealnym rozwiązaniem będzie Clinex Grill, który z łatwością poradzi sobie z zastygłym tłuszczem, ale też zneutralizuje nieprzyjemny zapach.
  • Clinex Grill z powodzeniem można używać do czyszczenia piekarników, rożen, rusztów, płyt grzewczych, kuchenek gazowych, patelni oraz komór wędzarniczych oraz każdej powierzchni zmywalnej.
  • Clinex Grill jest skuteczny, ponieważ rozpuszcza, a następnie usuwa zabrudzenia zalegające na czyszczone j powierzchni.
  • Niektórzy uważają go za tak profesjonalny preparat, że stosują go do czyszczenia płyt kominkowych.
  • Tylko użycie preparatu zgodne z zaleceniami producenta gwarantuje uzyskanie zadowalającego efektu.
  • Preparatu nie powinno się używać do czyszczenia powierzchni wrażliwych na działanie alkaliów.
  • Clinex Grill działa również na zasadzie „aktywnej piany”, dzięki czemu można go stosować w specjalnych urządzeniach czyszczących do najbardziej uciążliwych zabrudzeń.